עוגת מרציפן, בצק סוכר ושלל מתוקים
השתתפתי לאחרונה בסדנת מתוקים – מרנג, מקרונים, מרציפן, רויאל אייסינג ובצק סוכר, תוך שימוש במוצרים של המרשלג. הסדנא הייתה מאוד כיפית ומאוד מלמדת, והחלטתי שהגיע הזמן לעשות פוסט מושקע על עבודה עם בצק סוכר.
אבל לפני שנגיע לבצק סוכר, נתחיל עם מתוקים קצת יותר פשוטים.
מרציפן. ידעתם שיש תערובת מוכנה (מוצר חדש) של המרשלג שאפשר פשוט להוסיף לה מים, ללוש קצת ביד את התערובת ולקבל מרציפן טעים? 50% שקדים, לא סתם. משקית אחת מתקבלת כיכר לא גדולה אבל טעימה מאוד. במבחן הטעם המוצר קיבל ציון גבוה מבני המשפחה שלי.
עוד משהו שאפשר לעשות עם התערובת הזאת – מערבלים שתי שקיות עם 5 ביצים, כפית אבקת אפייה וקליפת תפוז לתערובת חלקה, ואופים כ-50 דקות בתנור (10 דקות בטמפ' 170 מעלות, ואז עוד 45 דקות בטמפ' של 120 מעלות). מתקבלת עוגה מעולה מעולה בטעם מרציפן. מבטיחה לנסות את זה בבית ולבדוק אם אכן הכמויות נכונות (וגם זמני האפייה) (גרסה להדפסה בתחתית הפוסט).
מרנג. גם למרנג יש עכשיו תערובת מוכנה. מוסיפים לתערובת מים, מקציפים במיקסר ומקבלים מרנג חזק, מבריק ויציב, מעולה לציפוי עוגות ולזילוף עוגיות נשיקה (קצפיות). אופציה נהדרת למי שמפחד מביצים לא מפוסטרות או מלהפריד ביצים …
שתי התערובות לא מכילות צבעי מאכל וחומרים משמרים.
רויאל אייסינג. למדנו איך לקשט עוגיות ברויאל אייסינג. למרות שזה כיף וזו ממש שעת יצירה, אני לא רואה את עצמי מכינה 30 עוגיות כאלה לגן לאבא של שבת … אבל בתור יצירה עם הילדים זה בטח יהיה כיף. אולי ננסה מתישהו. טיפ: לודא שהתערובת מספיק נוזלית (אבל לא מדי…), אחרת קשה לעשות ציורים וקישוטים מיוחדים.
מקרונים. לדעתי זה המוצר הכי מסקרן, כי עוגיית המקרון זו עוגייה שצריך להשקיע בה זמן ומחשבה, ואם טועים במשהו קטן בדרך היא לא יוצאת כמו שצריך. ברור שהיא טעימה בכל מקרה (שקדים וסוכר, איך אפשר לטעות?), אבל הכיפה צריכה להיות מבריקה, חלקה, ולמקרון צריכות להיות "רגליים" אווריריות (אלה הבועות הקטנות שנוצרות בתחתית המקרון).
ניסיתי להכין כבר פעמיים מקרונים "from scratch" (איך עוד לא כתבתי על זה פוסט??), אבל התערובת הזאת פשוט חוסכת חלק גדול מהעבודה. לא צריך למדוד יותר מדי חומרים חוץ ממים חמים, להקציף ולזלף. אפילו לא צריך לחכות חצי שעה לפני שמכניסים לתנור, כמו שעושים בדרך כלל עם מקרונים. איך הם יוצאים? תסתכלו על התמונה ותגידו בעצמכם.
ונעבור לגולת הכותרת של הפוסט הזה – איך עוטפים ומקשטים עוגה בבצק סוכר?
אני מכינה עוגות מקושטות כבר 10 שנים (קצת לפני שהבן שלי נולד), ובדרך כלל גם משתפת אתכם בתוצאות. הפעם הגיע הזמן שאני אסביר קצת גם על עושים את הפלא הזה, ותראו שזה לא נורא, ואפשר גם לנסות בבית.
מוכנים? יאללה, יצאנו לדרך.
מתחילים כמובן בעוגה. כיוון שבצק סוכר לא אוהב מקרר ורטיבות, זאת צריכה להיות עוגה לא רטובה שיכולה להישאר מחוץ למקרר. אני אוהבת בדרך כלל להכין את העוגה השוקולדית שאני מכינה לימי הולדת, אבל אתם יכולים להכין כל עוגה בחושה שאתם אוהבים – שוקולד, וניל, שוקולד-צ'יפס, תפוז – העיקר שתחזיק מעמד מחוץ למקרר.
טיפ: לעוגה ישרה בחלקה העליון, פשוט תהפכו את העוגה על צלחת הגשה אחרי שהיא מתקררת, כך שהחלק התחתון (הישר והחלק) שהיה בתבנית הוא עכשיו החלק העליון.
צריך לתת לעוגה קצת להתקרר ובינתיים אפשר להכין את הציפוי. למה ציפוי? כדי שידביק את בצק הסוכר לעוגה. בלי ציפוי לא יהיה מה שיחזיק את הבצק סוכר במקומו. אני משתמשת בדרך כלל בגנאש שוקולד מריר, אפשר גם בקרם שוקולד אחר, בשוקולד למריחה (יצא לי פעם להשתמש פה, יצא טוב מאוד) או בריבה (חלקה בלי חתיכות!) קצת מדוללת במים. גם ריבת חלב תהיה טובה, אבל לא ניסיתי. את הגנאש מכינים ממיכל שמנת מתוקה (250 מ"ל) שמחממים על סיר קטן עד לסף רתיחה ואז שופכים אותה על 250 גרם שוקולד מריר. נותנים לשוקולד קצת להירגע מהחום ואז מערבבים עד לתערובת אחידה. מחכים קצת שהתערובת קצת תתקרר ואז מצפים את העוגה בקרם. גם מלמעלה וגם בצדדים (עם מברשת).
את התהליך הזה אני עושה בדרך כלל יום לפני שאני מצפה עם בצק סוכר, כדי שהקרם יתקרר טוב טוב ולא ימיס את הבצק.
עכשיו מגיעים לבצק. אני אוהבת בדרך כלל לצפות עוגה עם בצק לבן (פחות צבעי מאכל …) אבל אפשר גם לצבוע את הבצק בצבע כלשהו שרוצים (צבעי ג'ל בלבד!) או לקנות מראש בצק צבוע. אם צובעים, לוקחים טיפה של צבע מאכל עם קיסם ומחדירים לבצק, ואז מתחילים ללוש כרגיל.
הבצק מגיע קצת קשה וצריך ללוש אותו כדי לרכך אותו. לשים על משטח מקומח בקורנפלור (לא יותר מדי, רק מספיק שלא יידבק), עד שהבצק גמיש ולא דביק מדי.
מרדדים (עדיין על משטח עם קורנפלור) עם מערוך לעיגול שיהיה מספיק גדול כדי לצפות את כל העוגה, בעובי כמה מ"מ. למשל, קחו את גודל התבנית ותוודאו שהתבנית נכנסת ועוד יש 10 ס"מ של בצק מכל הצדדים. כשמרדדים, כדאי כל הזמן להרים או לסובב את הבצק כדי לוודא שהוא לא נדבק למשטח.
כדי להרים את הבצק לעוגה, כדאי להניח את המערוך במרכז הבצק ולקפל את הבצק כך שיכסה את המערוך, להרים את המערוך עם הבצק ולהניח בצורה עדינה על גבי העוגה תוך כיסוי מלא של העוגה מכל הצדדים וגלגול הבצק. אם אין לכם מערוך מספיק ארוך, פשוט תרימו בעדינות את הבצק ותניחו על העוגה. כרגע הבצק ייראה כמו שמלה מנופחת על העוגה.
עכשיו צריך להדק את הבצק לשוליים של העוגה. עושים זאת תוך תפיחה עדינה עם הידיים והצמדת הבצק. אם יש כפלים, פותחים אותם בעדינות ומיישרים עד שכל הבצק צמוד לעוגה בצורה חלקה ומושלמת.
חותכים עם גלגלת פיצה או סכין חדה (לא משוננת) בתחתית של העוגה כך שלא יישארו עודפי בצק.
כדי להשלים את המראה החלק כדאי להשתמש במחליק ולעבור איתו מסביב לעוגה וגם מעליה כדי להחליק תביעות אצבעות או גבשושיות שנשארו (אני משתמשת במחליק הזה והוא מעולה).
כדי לסגור יפה את התחתית, אפשר לסגור בכל מיני דרכים: לגלגל נחש בצק ולהדביק (עם מכחול וקצת מים) מסביב לעוגה, או להכין כדורים קטנים ולהדביק אותם, או כל דרך יצירתית אחרת.
זהו, העוגה עכשיו עטופה ומוכנה לקישוטים וציורים.
לסיכום, מה דעתכם על כל היצירות שהכנתי בסדנה? אני מאוד נהניתי. היה גם כיף וגם טעים ומתוק.
ועכשיו כמו שהבטחתי, מתכון לעוגת מרציפן:
עוגת מרציפן
מצרכים
- 2 שקיות אבקת "מרציפן - כל אחד יכול"
- 5 ביצים
- 1 כפית אבקת אפייה
- כפית גרידת תפוז (לא חובה)
הוראות הכנה
- מחממים תנור ל-170 מעלות
- ממלאים קערת ערבול באבקות המרציפן. מוסיפים את שאר המרכיבים, ומערבלים לתערובת חלקה
- מעבירים את הבלילה החלקה לתוך תבנית אפייה קטנה (22 או אפילו 20)
- אופים 10 דקות בטמפ' 170, ועוד 45 דקות בטמפ' של 120 מעלות. בודקים עם קיסם שיצא יבש
- מצננים, מפרידים מהתבנית. בוזקים אבקת סוכר לפני ההגשה